Co2 is misschien wel het belangrijkste element van een beplant aquarium.
Co2 zorgt voor groei van alle waterplanten, gebruikt in een proces dat fotosynthese heet. Planten hebben tijdens de lichturen een constante aanvoer van Co2 nodig. De planten combineren Co2 met water en licht om zuurstof en suikers te produceren en hierdoor groei mogelijk te maken.
In het wild halen planten hun Co2 in grote hoeveelheden op natuurlijke wijze uit substraat (modder) en afgestorven planten. In een aquarium is Co2 echter zeer beperkt beschikbaar. Water uit de kraan is gefilterd en bevat geen Co2. Plantafval in een aquarium is minimaal in vergelijking met het wild.
De beslissing of je Co2 nodig hebt of niet, of hoeveel je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid licht boven je aquarium en voor welke planten je hebt gekozen.
In aquaria met weinig licht is Co2 niet altijd nodig. Planten worden minder gestimuleerd om te groeien bij weinig licht, dus extra Co2 is niet nodig, aangezien er normaal gesproken voldoende Co2 wordt aangevoerd door de beweging van het oppervlak, en de organische afbraak van afgestorven plantenmateriaal. Als u echter Co2 toevoegt in een aquarium met weinig licht zal dit de groei en de gezondheid van uw planten verbeteren.
In aquaria met middelmatige tot sterke verlichting is het toevoegen van Co2 van vitaal belang. Door sterker licht zullen de planten sneller groeien. Dit resulteert in een grotere vraag naar Co2. U moet beginnen met het toevoegen van Co2 om aan de eisen van de plant te voldoen. Als er een Co2 tekort is, zullen uw planten te kampen krijgen met groeistoornissen en als gevolg daarvan zult u algen krijgen.
Wat u nodig heeft om aan de slag te gaan met Co2:
Co2-fles – Co2-flessen zijn er in verschillende maten. Hoe groter de fles, hoe langer hij meegaat. Een grotere fles is per saldo goedkoper om te vullen, waardoor u op lange termijn geld bespaart. Je hebt een fles nodig met een standaard fitting voor een drukregelaar. Ook bestaan er wegwerpflessen. Deze zijn voor eenmalig gebruik en kunnen vaak ingeleverd worden bij een verkooppunt. Deze zijn goedkoper in aanschaf maar een heel stuk duurder op termijn vergeleken met hervulbare flessen.
Drukregelaar – De regelaar zet de druk van de fles om in een lagere, beter bruikbare druk die te reguleren is. Je wilt niet dat de Co2 met 200 Bar je aquarium ingespoten wordt.
Magneetventiel – Een magneetventiel bespaart u geld en stopt de verspilling van Co2. Tijdens de uren dat de lampen uit zijn hebben uw planten geen Co2 nodig, dit omdat er geen fotosynthese plaats vindt. Dit betekent dus dat we de toevoer van Co2 kunnen uitschakelen. Dit kan handmatig worden gedaan door simpelweg de Co2-toevoer van de fles af te sluiten, maar in een gemiddeld huishouden is er echter niet altijd iemand op het juiste moment aanwezig om dit te doen. Een magneetventiel en een timer schakelen de Co2 aan en uit op het door u gewenste tijdstip.
Bellenteller – Met een bellenteller kunt u de snelheid waarmee de Co2 uw aquarium binnenkomt volgen. Terwijl u uw regelaar afstelt, kunt u de bellenteller gebruiken om de Co2 bellen die uw aquarium binnenkomen één voor één te tellen. De eenvoudigste manier om dit te meten, is door de bellen per seconde te tellen. (Tel gedurende 10 seconden alle bellen die je ziet in de bellenteller en deel dit aantal door 10) Mocht u de hoeveelheid Co2 in uw aquarium moeten verminderen, doe dit dan door uw bellen per seconde te verminderen.
Diffuser – Een diffuser is een poreus steentje waardoor Co2 geduwd wordt en als een fijne nevel van kleine Co2 belletjes in het aquarium terecht komt. Deze kleine belletjes worden makkelijker door uw aquariumwater opgenomen.
Co2 Luchtslang – Luchtslangen zijn nodig om uw Co2 fles op uw diffuser aan te sluiten. De slang moet veilig zijn voor gebruik met Co2. Normale luchtslangen hebben niet de juiste eigenschappen, dus zorg ervoor dat u Co2-bestendige slangen gebruikt.
Terugslagventiel – Een terugslagventiel is een ventiel dat je aansluit op de Co2 slang voor veiligheidsdoeleinden. Door het ventiel kan er enkel Co2 vanuit de fles richting het aquarium lopen, maar kan er geen water vanuit het aquarium naar de Co2 fles en het magneetventiel lopen.
Drop Checker – Een drop checker wordt gebruikt om de hoeveelheid Co2 te meten die in uw water wordt verspreid. Het is een klein vat dat een speciale indicatorvloeistof bevat die van kleur verandert afhankelijk van de Co2-concentratie in uw aquariumwater. Blauw geeft te weinig Co2 aan, geel is te veel en groen is de juiste hoeveelheid. Planten gedijen het beste bij ongeveer 20-25 mg/l onder water. Dit is ook een veilig niveau voor uw vissen. Te veel Co2 en je brengt je vissen in gevaar. Te weinig en er is mogelijk niet genoeg Co2 voor een succesvolle plantengroei. Streef naar groen en verander de Co2 toevoer met behulp van uw regelaar en bellenteller.
Alles bij elkaar:
Het samenstellen van uw Co2-apparatuur is eenvoudig, als u eenmaal weet hoe! Door het onderstaande schema te volgen, heeft u uw Co2-systeem in een mum van tijd operationeel.
Co2 fles
Drukregelaar
Co2 Slang
Magneetventiel
Terugslagventiel
Co2 Slang
Bellenteller
Co2 Diffuser
Aquarium
Bio Co2
Een complete Co2 installatie kan echter vrij prijzig zijn. Een goedkopere optie is Bio Co2. Bio Co2 is te maken door een combinatie van Citroenzuur en Bak-soda in aparte flessen. Meer hierover in een ander topic.
Adviezen:
Schakel uw Co2 UIT 1 uur voordat de lichten uitgaan. Het laatste uur van de fotosynthese periode blijft er voldoende Co2 over voor uw planten. Hiermee bespaart u op Co2-verbruik.
Stel om te beginnen het magneetventiel in om de Co2 in te schakelen 1-3 uur voordat de lichten AAN gaan (in grotere aquaria kan een langere periode nodig zijn). Dit zorgt ervoor dat het Co2-gehalte in uw water op een optimale concentratie voor de planten wordt gebracht. Streef naar een mooie groene kleur in je dropchecker.
Mogelijk moet u een beetje experimenteren met uw bellentelling en Co2 aan / uit-tijden. Dit komt omdat elk aquarium anders is en een verschillend hoeveelheid Co2 nodig heeft om een groene kleur in uw drop checker te krijgen.
Pas op dat u niet te veel Co2 in een te hoog niveau injecteert, dit is slecht is voor uw vissen. Begin laag en werk omhoog naar een optimaal niveau voor uw vissen en planten. Eenmaal het juiste niveau gevonden, hoef je dit niet meer aan te passen.
Het wordt aanbevolen om met Co2-niveaus te experimenteren voordat u vissen in het aquarium introduceert. Dit voorkomt dat de vissen in gevaar komen terwijl u de ‘sweet spot’ vindt met uw Co2-injectie.