Het woord “algen” is in feite een algemene term voor een groot aantal organismen die van elkaar verschillen. Onder hen bevinden zich microscopisch kleine eencellige organismen, draadachtige vormen, maar ook macroscopische algen, zoals zeewier. Algen zijn cruciaal voor het leven op aarde, echter willen wij ze niet zien in onze aquaria!
Soorten algen en oorzaken waardoor ze voorkomen.
Om goed te kunnen identificeren welke soorten algen er zijn hebben we een lijst gemaakt van alle algensoorten, de oorzaak waardoor ze voorkomen en hoe we er weer vanaf komen.
Groene puntalg
Hoe te herkennen De groene puntalgen zijn algen in de vorm van groene vlekken die meestal op het aquariumglas, op de decoratie en oudere bladeren van waterplanten groeien. Er zijn 2 verschillende soorten van deze alg. Een harde variant, deze is moeilijk te verwijderen van het glas. En een zachte variant, deze veeg je zo van het glas af.
Algemene oorzaken – Een te veel aan nitraat of een te kort aan fosfaat. (Onbalans tussen nitraat en fosfaat) – Te weinig Co2 – Te veel/sterk licht. (Kijk ook of er geen direct zonlicht op je aquarium schijnt in de loop van de dag)
Oplossing Kies de juiste plantenvoeding met de juiste balans tussen nitraat en fosfaat. Een verhouding van 10ppm Nitraat op 1ppm Fosfaat geeft een perfect balans.
Een andere oplossing is om je licht te dimmen! Hierdoor wordt de vraag naar voedingsstoffen van je planten verlaagd.
Voeg extra Co2 toe
Groene diatoomalg / Draadalg
Hoe te herkennen Groene diatoomalg, vaak draadalg genoemd, zijn algen in de vorm van groene draden die op planten groeien.
Algemene oorzaken – Te kort aan nitraat – Te kort aan Co2 – Te sterke verlichting
Oplossing Haal het alg dagelijks zoveel mogelijk handmatig weg en verdiep je in onderstaande oplossingen:
Kies de juiste plantenvoeding met de juiste balans tussen nitraat en fosfaat. Een verhouding van 10ppm Nitraat op 1ppm Fosfaat geeft een perfect balans.
Verhoog het Co2 gehalte in je aquarium. Kijk aan de hand van een dropchecker of je voldoende Co2 in je aquarium hebt.
Een andere oplossing is om je licht te dimmen! Hierdoor wordt de vraag naar voedingsstoffen van je planten verlaagd.
Cyano bacterie / Blauwalg
Hoe te herkennen Blauwalg is te herkennen aan een groene slijmerige laag die groeit langs het glas of over planten heen. Ook is blauwalg te herkennen aan de geur. Het stinkt namelijk enorm!
Algemene oorzaken – Een veel te hoog fosfaat gehalte in combinatie met een te laag nitraat gehalte.
Oplossing De meest effectieve bestrijding van blauwalg is spot-dosing van waterstofperoxide 6%. Zet hiervoor je filter en eventuele stromingspomp uit. Via een doseerspuit spuit je langzaam de waterstofperoxide direct op de blauwalg. Zorg ervoor dat je het niet op aquariumbewoners spuit, die zullen dit niet overleven. Wees hier dus zeer voorzichtig mee. Na de spot-dosing zal het flink gaan bruisen, laat dit 20 minuten staan, en zet daarna je filter weer aan. De blauwalg zal verkleuren als een teken van afsterving.
Kies daarnaast de juiste plantenvoeding met de juiste balans tussen nitraat en fosfaat. Een verhouding van 10ppm Nitraat op 1ppm Fosfaat geeft een perfect balans.
Baardalg
Hoe te herkennen Baardalg is te herkennen aan zwarte harige pluisjes die groeien op de randen van bladeren of niet levend materiaal. (Filterinlaat, Hout, Stromingspomp)
Algemene oorzaken – Een hoge organische belasting in het water. Vaak detritus (dood organisch afval) genoemd. Denk aan veel vissenpoep wat op de bodem ligt, niet opgegeten vissenvoer, dode aquariumbewoners, afgevallen bladeren of een vies filter. – Een teveel aan ijzer.
Oplossing – Verwijder zoveel mogelijk afval bij de wekelijkse waterwissel. Wij raden een wekelijkse waterwissel aan van 30% bij onbalans. – Test je waterwaarden op ijzer. Mik op een ijzerwaarde van 0,25ppm, met een maximum van 0,5ppm. Pas de dosering micro-plantenvoeding hier op aan. – Doseer dagelijks Easycarbo. Dit is een glutaraldehyde die bij een juiste dosering niet schadelijk is voor je aquariumbewoners. De baardalg zal hier langzaam van afsterven.
Staghorn alg
Hoe te herkennen Staghorn alg is te herkennen aan alg met grijze draden die regelmatig aftakken.
Algemene oorzaken – Ammonium piek (Door het omwoelen van het substraat, te veel vervuiling op de bodem (Mulm) of een vervuild filter) Oplossing – Maak wekelijks je aquarium schoon en ververs wekelijks 30% van het water bij onbalans. Tijdelijke oplossing tot het aquarium weer stabiel is: – Verwijder dagelijks met de hand de alg. Het is vrij makkelijk van de bladeren af te krijgen. – Spotdosing met Easycarbo werkt ook goed tegen Staghorn alg.
Bruine diatoomalg / Bruinalg
Hoe te herkennen Bruinalg is te herkennen aan een bruine laag van dunne slierten die overal overheen groeit.
Algemene oorzaken – Silicaat. Bruinalg komt voornamelijk voor tijdens de start van een aquarium wordt het silicaat wat in je aquariumwater nog niet geabsorbeerd door micro-organismen.
Oplossing – Voeg algeneters toe aan je aquarium. – Doe een waterwissel met osmosewater. Hierin zit geen silicaat. – Verwijder de alg handmatig tijdens de waterwissels. De alg zal (met enig geduld) vanzelf verminderen na een 2-4 weken zodra het aquarium is ingedraaid.