Licht is een van de belangrijkste factoren bij het houden van aquariumplanten.
Zonder licht kunnen uw planten gewoonweg niet groeien. De beslissing hoeveel licht u in uw aquarium nodig heeft, hangt af van een aantal factoren. De planten die u wilt laten groeien, hoe snel u ze wilt laten groeien, of u al dan niet Co2 gebruikt en hoe veel tijd u wilt besteden aan het onderhoud van uw planten.
Sommige planten stellen hoge eisen aan licht, andere stellen weinig eisen. Hoe meer licht er wordt gevraagd, hoe moeilijker het is om de plant te laten groeien. Zoals Glossostigma Elantinoides:
Deze plant heeft een zeer hoge lichtintensiteiten nodig om te groeien tot een mooi groen tapijt. Meer licht vereist vaak ook meer onderhoud, omdat uw planten sneller groeien, wat leidt tot meer snoeien, plantenvoeding, Co2 en waterverversingen.
Het is echter erg makkelijk omteintens te gaan met uw verlichtingsniveau. Door teveel licht kunnen algen ontstaan. Dit leidt er vaak toe dat veel hobbyisten in de problemen komen, en kan ertoe leiden dat sommigen helemaal stoppen met de hobby.
Als je net begint, is het makkelijker om te kiezen voor een aquarium met weinig licht en dus ook makkelijke planten. Je planten zullen langzamer groeien, maar het is veel gemakkelijker om gezonde planten te houden. Minder verlichting betekent minder Co2 behoefte en ook minder bemesting. Ook is er dus minder kans op een algenuitbraak!
Soorten licht
LED-verlichting is de meest voorkomende vorm van aquariumverlichting en biedt fantastische lichteffecten en heeft lage stroomkosten. Een ledlamp kan meer dan 5 jaar meegaan, waardoor het een prima investering is voor uw aquarium.
Een oudere vorm van aquariumverlichting zijn T8- en T5-fluorescentielampen. T5-lampen zijn krachtiger en beter geschikt dan T8 voor de groei van aquariumplanten. Planten die hoge eisen stellen, hebben mogelijk twee T5-lampen nodig.
Verlichtingsintensiteit
Verlichtingsniveaus van LED
Een goede methode om te bepalen hoeveel licht uw aquarium nodig heeft is door te kijken naar welke planten u heeft gekozen. Onderstaande tabel kan hiervoor gebruikt worden
Dit is een richtlijn en niet voor elk aquarium in steen gebeiteld. Er moet ook rekening worden gehouden met de afstand tussen het licht en uw planten. Hoe hoger het licht boven het aquarium hangt, hoe minder effectief het is.
Verlichtingsniveaus met T5-lampen
Hieronder hebben we aangegeven wat beschouwd wordt als lage, gemiddelde en sterke verlichting bij gebruik van T5-lampen.
0,25 watt per liter = weinig licht 0,50 watt per liter = gemiddelde verlichting 0,80 – 1,0> watt per liter = sterke verlichting
Vergeet niet dat sterkere verlichting meer voeding en Co2-toevoeging vereist.
Een eenvoudige manier om uw verlichtingsintensiteit te verminderen, is door deze te dimmen (LED) of uw verlichting hoger boven het wateroppervlak te plaatsen. Of als dit niet mogelijk is, koppel dan 1 van uw lampen los of dek deze (deels) af.
Verlichtingsduur
De juiste verlichtingsperiode is belangrijk om algen te voorkomen. Het is de moeite waard om je lampen op een timer te zetten om ervoor te zorgen dat je planten elke dag dezelfde hoeveelheid licht krijgen.
Vermijd: – Een verlichtingsperiode van langer dan 8 uur. De meeste beplante aquaria hebben niet meer dan 8 uur licht nodig. – Een verlichtingsperiode van langer dan 6 uur in NIEUW beplante aquaria. Tijdens de eerste maand moet uw verlichtingsperiode korter zijn om algen weg te houden terwijl uw planten wennen en groeien.